Hummus- mis see on ja millega seda süüa?
Hummus on Lähis-Idast pärit toit, mille rahvusroa tiitli üle vaidlevad vähemalt kümmekond erinevat rahvust. Hummus sisaldab rohkelt kehale vajalikke kiudaineid, valke, B-vitamiini, kaltsiumi, tsinki, magneesiumi, rauda ja kaaliumi.
Uuringud näitavad, et inimestel, kes tarbivad regulaarselt hummust, on paremini reguleeritud veresuhkur ja madalam kolesterool. Hummus aitab korras hoida ka seedimist ning tänu oma madalale kalorsusele kuulub ka kaalulangetajate menüüsse.
Hummuse peamised komponendid on kikerherned, tahini, õli, küüslauk ja sidrunimahl.
Eestlased kasutavad hummust kõige enam köögiviljade või leivakrõpsude kõrvale kastmena, kuid erinevad rahvusköögid kasutavad seda väga mitmekülgselt. Hummus maitseb hästi pastakastmena, salatites ja pokekaussides, liha- ja kalaroa kõrvale või nende marinaadina, võileiva, pita ja burgeri vahele, pirukatesse, wrappidesse ja tortilla vahele, risotto valmistamiseks või keedetud riisile maitse andmiseks. Gurmaanid kasutavad hummust ka kartulipürees, pannkookide vahel, köögiviljade ahjus hautamisel kastmena ning šokolaadiste brownide tervisliku koostisosana.
Kogu inspiratsiooni hummuse kasutamiseks meie Facebooki ja Instagrami lehelt.